Kolozsvári Református Egyházmegye

2021. szeptember 25., szombat
Főoldal » Fórum

Fórum

Fórumszabály

 

                  Egyházi honlap lévén fenntartjuk a moderálás jogát legalább két tekintetben:

         - a nem megfelelő, trágár szóhasználat, a gyűlölet bármilyen formájára való uszítás, törlésre kerül, addig is a hozzászólót terheli a felelősség.

         - bárki javasolhat új témát, de hogy ez megfelelően igazodjon a különböző témakörökhöz, a honlap szerkesztői áthelyezhetik. Az egyházmegye által irrelevánsnak ítélt témákat figyelmeztetés után bezárjuk és töröljük.

                                         Buzdítjuk böngészőinket,

         hogy építő jelleggel és hangnemben vegyenek részt a fórumon. 

Élő hagyományok

      Igaz lenne, hogy a 21-ik század hajnalán már érvényüket vesztették hagyományos, népi, kulturális szokásaink? Ilyen hamar feladtuk volna nemzeti és vallási önazonosságunk? A technikai vívmányok végkép átírják közösségi életünk egykori szabályait?

      Ebben a témában arra buzdítjuk a csatlakozni vágyókat, hogy írják meg, milyen hagyományokat ápolnak, miben vesznek részt szívesen, környezetük hogyan viszonyul az önök által fontosnak tartott szokásokhoz.

      Elevenítsünk fel helyi, gyülekezeti alkalmakat, közösségi vagy egyéni hiedelmeket és praktikákat! Azt sejtem, hogy a világ sokkal színesebb, mint gondolnánk. 

Miből él az egyház?

      Egyházunk vallási és társadalmi szerepvállalása szerteágazó feladatokat és lehetőségeket tár elénk. Lelkiek és anyagiak szorosan összekapcsolódnak a közösség mindennapjaiban.

     A munkatársak megtalálása, az anyagi források előteremtése leleményességre, speciális tudásra, kitartásra ösztönöz bennünket. Kire számíthatunk? Az önkéntesség újra felértékelődött. Mennyibe kerül egy jó terv kivitelezése? Egymásra talál-e az egyházi alkalmazott és az adakozó? Mit látunk a kötelességszerűen vállalt egyházfenntartás, a segélyek, az önkéntesség gyökerén?

     Maradandó dolgaink ráfordítást igényelnek. Hogyan látjuk ezeket a kérdéseket és lehetőségeket?